Stop CETA!

De vrijhandelsverdragen TTIP & CETA bedreigen onze democratie, gezondheid, sociale rechten, jobs én ons klimaat. Miljoenen mensen tekenden dan ook petities, duizenden gemeentes verklaarden zich TTIP-vrij en honderdduizenden kwamen op straat. De nationale actiedag op 20 september bracht 15 000 mensen op de been in Brussel. Dankzij de grote druk van onderuit zijn deze verdragen ondertussen hot topics geworden.

 

Maar we zijn er nog niet. Vorige week verwierp het Waalse parlement CETA, waardoor België als enige EU-lidstaat het akkoord niet kan ondertekenen - maar het staat onder grote druk om zijn positie te wijzigen. Als alle lidstaten tekenen, wordt de deal op 27 oktober bezegeld op de Canada-EU top in Brussel.

 

Maar is CETA echt zo'n probleem? Canada is toch een veel 'beschaafder' land dan de VS? Toch wel, zo blijkt uit de analyse van Corporate Europe Observatory (CEO) over het verdrag en de recente pogingen om het goed te praten.

 

Tijd dus om de druk op te voeren! Op 27 oktober, de dag van de Canadees-Europees top waar CETA kan ondertekend worden, staan verschillende acties gepland in Brussel:

 

 • CETA Hangover: de groep CETA Hangover roept iedereen op om massaal de Canada-Europa top te verstoren. Mail naar cetahangover@riseup.net voor meer info en ga naar de briefing. Deze actie maakt deel uit van het grote spel TTIP Game Over.
 • D19-20 organiseert een 'casserolade' op het Schumanplein: maak kabaal met potten en pannen!
 • Tout Autre Chose organiseert een fietsactie op het Jourdanplein: we roepen iedereen op om met de fiets te top te omsingelen.

 

Tot dan!

 

P.S. Ook na 27 oktober kan je nog actie ondernemen tegen CETA. Na de EU ministers, moet immers ook het Europees parlement CETA nog goedkeuren. Doe de CETA CHECK en vraag je europarlementsleden naar hun mening over CETA.

 

Je kan ook nog steeds de druk opvoeren door je gemeente TTIP & CETA vrij te laten verklaren. Download de handleiding en ga aan de slag.

 • Wanneer?

  27 oktober, uur volgt nog

 • Waar?

  Brussel, verschillende locaties

   

Related Posts

25 aug
Klimaatfietstocht langs de kust

Climaxi organiseert een klimaatfietstocht langs de kust. Ze fietsen van Gravelines (Fr.) naar Breskens. Je hoeft geen geoefende fietser zijn om deel te nemen. Ze vertrekken op 25 augustus en ronden af op 30 augustus. Ze overnachten in De Panne, Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Breskens. Wie wil kan nog doorrijden naar Terneuzen en Gent. Onderweg

28 sep
Infoavond Brugge

Niet enkel met onze Climate Express promostand trekken we het land door, we schuimen ook de steden af voor lokale infoavonden. Meer info: www.uitinvlaanderen.be

29 nov
Klimaatmars

Een dag voor de start van de onderhandelingen overspoelen we de straten van Parijs met onze eisen en alternatieven in een gigantische optocht. 10.000 Belgen zakken met fiets, trein, bus of op eigen initiatief af naar de Franse hoofdstad voor de grootste klimaatmars ooit. Aan de burgers het eerste woord: hoog tijd voor een daadkrachtig

Comments

Leave a comment