Stop TTIP & CETA: verslag actiedag 20 september en komende acties

Op 20 september kwamen we met 15 000 mensen op straat in Brussel om de vrijhandelsverdragen TTIP (EU-VS) en CETA (EU-Canada) te stoppen en op te komen voor onze democratie, gezondheid, jobs en onze planeet. Climate Express deed daar nog een schepje bovenop en fietste vanuit Gent naar Brussel om aan te sluiten bij het milieublok: People and planet before Profit! Bekijk de video van de actiedag en de foto’s van de fietstocht.

 

Maar we zijn er nog niet. Vorige week verwierp het Waalse parlement CETA - waardoor België als enige EU-lidstaat het akkoord niet kan ondertekenen - maar het staat onder grote druk om zijn positie te wijzigen. Als alle lidstaten tekenen, wordt de deal op 27 oktober bezegeld op de Canada-EU top in Brussel. Ondertussen gaan ook de TTIP onderhandelingen gewoon door: begin oktober vond de 15 ronde plaats in New York.

 

Tijd dus om de druk op te voeren! Volg het nieuws op de voet via TTIP Info en d19-20 en vooral: stay mobilised! Wat kan je allemaal doen?

 

  • er staan verschillende acties gepland op 27 oktober, tijdens de Canadees-Europees top waar CETA kan ondertekend worden.
  • na de EU ministers, moet ook het Europees parlement CETA nog goedkeuren. Doe de CETA CHECK en vraag je europarlementsleden naar hun mening over CETA.
  • op 3, 4 en 5 november krijg je de kans om je eigen actie tegen TTIP uit te voeren tijdens een nieuw groot spel: TTIP Game Over!
  • verklaar je gemeente TTIP & CETA vrij! In België verklaarden tientallen gemeentes zich TTIP & CETA vrij, in heel Europa zijn er al meer dan 2000 TTIP & CETA vrije zones. Maar Vlaanderen hinkt achterop… tijd om in actie te schieten! Download de handleiding en ga aan de slag in jouw gemeente.

Related Posts

26 jun
Climate Express zoekt… jou!
Blog // 0

Wil jij mee je schouders zetten onder Climate Express? Ontdek hier onze verschillende werkgroepen en vind de beste plek voor jou om je steentje bij te dragen!

05 nov
Sint-Ludgardisschool in Antwerpen: per fiets en bus naar de klimaattop
Blog // 0

Een enthousiaste groep leerlingen en leerkrachten van de Sint-Ludgardisschool in Antwerpen trekt op 29 november met de bus mee naar Parijs.   Dat doen ze in het kader van een heus uitwisselingsproject met het Norbertuscollege uit het Nederlandse Roosendaal. In februari fietsen de vierdejaars uit Antwerpen naar Roosendaal om hun eigen “COP 21 bis” te

30 apr
Interview voorzitster Natalie Eggermont
Blog // 0

Lees hieronder de interviews door dewereldmorgen.be en brusselnieuws.be met onze voorzitster. Over floppende klimaattoppen, de kracht van de straat en waarom we zo vastberaden zijn deze winter met een massa mensen naar Parijs te trekken. ‘Elk jaar dezelfde krantenkoppen: ‘Klimaattop eindigt in teleurstelling’, ‘Klimaattop flopt’. In december vindt de 21ste internationale klimaattop plaats in Parijs. Wachten we

Comments

Leave a comment