Op de kano voor Langerlo!

Nood aan actie? Neem op zaterdag 27 augustus een kano, bootje of rubberband en ga samen met ons te water aan de elektriciteitscentrale van Langerlo. Limburg verdient veel beter dan een vervuilende biomassacentrale!

 

Eerder dit jaar ging in Langerlo de laatste Belgische steenkoolcentrale dicht. Maar in plaats van te kiezen voor écht duurzame energie, wil de Estse fabrikant van houtpellets, Graanul Invest, deze installatie ombouwen tot een gigantische biomassacentrale. De milieubeweging fronst haar wenkbrauwen.

 

Duurzame energie?
Bij biomassa wordt energie opgewekt door hout en ander organisch afval te verbranden. Er is in Vlaanderen echter lang niet genoeg houtafval om grootschalige centrales draaiende te houden, dus moet het met dieselslurpende vrachtschepen geïmporteerd worden uit onder meer Noord-Amerika! Door de groeiende vraag naar biomassa worden ook steeds vaker gezonde bomen gekapt. Grootschalige biomassa scoort met andere woorden vaak niet beter dan steenkool, niet op vlak van klimaat en niet op vlak van luchtkwaliteit – de verbranding van biomassa zorgt voor grote uitstoot van fijn stof en roet.

 

Iedereen betaalt mee

De biomassacentrale zou er ook komen op de kap van de Vlaamse belastingbetaler. 2,4 miljard euro subsidies liggen immers te wachten op de Estse investeerder. Elke Vlaming zou via de Vlaamse Energieheffing (of Turteltaks) minstens tien jaar lang meebetalen aan een vervuilende centrale die niemand wil. En zelfs met die subsidies is het nog maar de vraag of de centrale rendabel zou zijn. De enige grote biomassacentrale in Vlaanderen, Max Green van Electrabel (Gent), draait zelfs met een pak subsidies ongeveer vijftien miljoen euro per jaar verlies.

 

Limburg verdient beter!

In België is maar liefst de helft van de geproduceerde hernieuwbare energie afkomstig van biomassa, terwijl er zoveel potentieel is van zon, water, wind en andere meer duurzame bronnen. Wij vinden daarom dat Limburg véél beter verdient dan een biomassacentrale: een rechtvaardige transitie naar echt duurzame energie. Met de nadruk op rechtvaardig, want ook sociaal gezien is dit een belangrijk dossier. De werknemers van Langerlo staan al veel te lang met onzekerheid op de werkvloer. Er staan maar liefst 120 jobs op de helling in de centrale zelf en nog eens 130 bij leveranciers. Zij mogen niet in de kou komen te staan en hebben nood aan een beleid met langetermijnvisie: een degelijk sociaal plan met duurzame én betrouwbare jobs voor de werknemers van Langerlo.

Kom met ons mee en laat van je horen! Er worden extra kano’s voorzien, en ook zonder bootje ben je natuurlijk meer dan welkom!

 

Waar?
De Genker Watersport Vereniging stelt haar faciliteiten ter beschikking. Adres: Swinnenwijerweg, 3600 Genk. Er zal een pendelbus rijden tussen Genk station en de plaats van het evenement. Graag een seintje via als je van die optie wil gebruik maken.

 

Wie?

Deze mobilisatie is een initiatief van Greenpeace Limburg samen met Hart Boven Hard Limburg, Bond Beter Leefmilieu, Climate Express, Natuurpunt Limburg, JNM, Klimaatzaak, Limburgse Milieukoepel, Transitie Limburg, Bronsgroen en de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang.

Wanneer?

Zaterdag 27 augustus om 14u

 

Waar?

Swinnenwijerweg, 3600 Genk met pendelbus vanuit Genk station (zie tekst)

 

Facebook?

Volg de laatste updates via het event 

Related Posts

17 apr
Stop Tihange

Wanneer? Zondag, 17 april 2016 Waar? Luik (trein  vanuit Antwerpen)   Wat? Wil jij ook je stem laten horen tegen het langer openhouden van de kerncentrales? Wil je ook liever een toekomst waarin we onze energie halen uit hernieuwbare energiebronnen? Na de geslaagde betoging tegen kernernergie in Antwerpen, vindt op zondag 17 april ook in Luik een betoging

11 dec
Climate Games

Twee weken na de klimaatmars overspoelen we opnieuw de straten van Parijs. Wat er ook uit de onderhandelingen komt, wij nemen als burgers het laatste woord en bouwen aan de klimaatbeweging van de toekomst. Er staan heel wat leuke en kleurrijke acties op het programma in Parijs. Zo wordt het VN-onderhandelingsdorp omsingeld met “rode lijnen”

30 okt
Infoavond Leuven

Niet enkel met onze Climate Express promostand trekken we het land door, we schuimen ook de steden af voor lokale infoavonden.

Comments

Leave a comment