Gezocht: ambitie!

Eind vorig jaar engageerden onze politici zich met veel tamtam op de klimaattop in Parijs om de temperatuurstijging van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Een dik half jaar later heeft de Europese Commissie haar berekeningen klaar over de inspanningen die haar lidstaten moeten leveren tegen 2030 om dat mogelijk te maken. Ons land krijgt de opdracht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 35 procent. Joke Schauvliege en Marie-Christine Marghem reageren onthutst op deze “loodzware opdracht”.

 

“Bijzonder ambitieus”, klonk het in het kabinet van Vlaams minister Schauvliege. Federaal minister Marghem kloeg in de Kamer dat “de opgelegde doelstellingen té zwaar zijn voor de Belgische realiteit”.

 

Even de cijfertjes. Het betreft de uitstoot in de zogenaamde ‘niet-ETS sector’. Daaronder valt landbouw, gebouwen, transport, huisvesting en afval; in totaal verantwoordelijk voor 60 procent van de totale uitstoot binnen de EU. De ‘ETS-sector’ daarentegen is de sector van de grote industrie, zoals de staal- en petrochemie. Deze wordt gereguleerd op Europees niveau via de emissiehandel. Daarvoor is er een globaal Europees streefcijfer van 43 procent reductie tegen 2030. Alles samengeteld, ETS en niet-ETS, komen we aan 40 procent reductie tegen 2030 vergeleken met 1990.

 

Te zwaar? België komt er met 35 procent eigenlijk nog goed van af. Negen lidstaten, waaronder alle buurlanden, moeten een grotere inspanning leveren.

 

Het mag zelfs wat meer zijn! Er is nog steeds een gapende kloof tussen gemaakte beloftes en concrete engagementen. Het Europees voorstel ligt in lijn met een globale opwarming van 2,4 °C. Toch nog ver van de beloofde 1,5 °C op de klimaattop in Parijs! Bovendien is het oude wijn in nieuwe zakken. De EU pakte al in 2014 uit met het plan om de uitstoot te doen dalen met 40 procent tegen 2030. Er kan dus gerust nog een grote schep ambitie bij!

 

Als kers op de taart moeten onze ministers aan deze loodzware tocht beginnen met een al even loodzware boekentas op de rug. Ze zijn immers nog steeds onder elkaar aan het kibbelen over de interne verdeling van de 2020-klimaatdoelstellingen. Dat sleept intussen zo’n zes jaar aan. Ondertussen organiseren de beleidsmakers met veel poeha een Vlaamse klimaattop hier en een extra Waalse Parlementaire sessie daar - voorlopig is het afwachten wat Brussel gaat doen - en blijft echte actie uit. Dat terwijl een ambitieus klimaatbeleid zoveel potentieel biedt: propere lucht, betere gezondheid, leefbare steden, duurzame jobs en een democratische energierevolutie.

 

We hebben dringend nood aan visie, daadkracht en ambitie. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. Sterke burgers bouwen daarom elke dag al aan de transitie die we nodig hebben. Tijd voor onze ministers om mee voorop te lopen in plaats van achter te hinken. Wij blijven actie voeren tot ze werk maken van een ambitieus en solidair Belgisch klimaatbeleid!

Related Posts

03 dec
Sterren voor sterk klimaatakkoord beter dan ooit
Opinie // 0

Joeri Thijs, Greenpeace   Mijn verwachtingen voor de klimaattop in Parijs zijn hoog, maar ik ben ook niet naïef. De desillusie na die vorige klimaattop onder hoogspanning, zes jaar geleden in Kopenhagen, liet zijn sporen na.   Toch staan de sterren beter dan ooit voor een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de klimaatverandering.

03 dec
Screening Disruption
Media // 0

Op 21 november organiseerde Climate Express samen met JNM de allereerste Belgische screening van de klimaatfilm ‘DISRUPTION’ in Cinema Aventure in Brussel. De film is een knap staaltje documentairekunst die toont waar we op dit moment staan wat betreft klimaatverandering en waarom het zo moeilijk is om de structurele veranderingen in te zetten. Rode draad in de

26 okt
Zoek je kli-maat #10000toParis

Al 5000 landgenoten schreven zich in voor de Climate Express! Het doel van 10.000 Belgen in Parijs is nu nog maar een boogscheut van ons verwijderd. Immers, als iedereen één vriend(in) overtuigt om ook mee te gaan, staat de teller binnen de kortste keren op 10.000.   Trek dus je stoute schoenen aan en ga

Comments

Leave a comment